Slimme sloten / Smart Bike Locks

Sloten zónder sleutels, geautomatiseerde leen- of verhuuradministratie en
optioneel GPS.

Het delen of verhuren van fietsen uit een fietsvloot brengt praktische en  administratieve taken met zich mee. Neem bijvoorbeeld sleutelbeheer; iemand moet verantwoordelijk zijn voor het beheer van de sleutels van alle fietsen, en er moet bijgehouden worden wie op welk moment een fiets heeft meegenomen. Dit kan veel makkelijker en foutloos door middel van ‘Slimme sloten’.

Met de zgn. Smart Bike Locks biedt Bizycles een degelijke en flexibele oplossing voor het inzetten van fietsen, waarbij administratieve en operationele taken worden vereenvoudigd. Het principe is simpel: een gebruiker ‘identificeert’ zich bij de fiets, waardoor het slot opengaat en het administratieve systeem registreert dat de gebruiker de fiets meeneemt. Op het moment dat de gebruiker de fiets terugbrengt en afmeldt, is deze weer beschikbaar voor de volgende gebruiker. Het systeem kan ingesteld worden dat meenemen van de fiets op ad-hoc basis plaatsvindt, of dat deze van tevoren worden gereserveerd. En achteraf kunnen alle gebruiksoverzichten worden getoond.

Identificatie van een Gebruiker
Er zijn meerdere manieren om een gebruiksperiode te starten en een fiets te ontgrendelen.

  1. Bluetooth: Een applicatie op de smartphone van de gebruiker opent de Smart Lock door middel van Bluetooth (Bluetooth Low Energy).
  2. Identificatie via RFID (NFC): De gebruiker tikt met een bedrijfspas met RFID of NFC op het Smart Lock, waardoor het opent. RFID-detectie kan op een energiezuinige manier worden gedaan, het is voor de gebruiker niet nodig om het slot eerst actief te maken.
  3. Keypad: een cijfercombinatie op het slot.

Accu
Met zijn eigen batterij werkt het Smart Lock onafhankelijk en rapporteert het statusupdates. Een Smart Lock heeft een ingebouwde Li-ION batterij van 3.7V/9000mAh. Deze batterij is voldoende om het slot gedurende 12-24 maanden bij normale werking te ondersteunen zonder op te laden. Als GPS of LTE-M actief zijn is in de praktijk een accuduur van 10 maanden haalbaar. Een slot kan altijd gesloten worden, ook als de accu eventueel leeg is.

Administratie en overzicht
Met het beheerplatform is altijd en overal inzicht in de fietsvloot. Het is gemakkelijk om te bepalen welke fiets is gedeeld of verhuurd en aan wie, en om te checken waar een fiets zich bevindt (in geval GPS is geactiveerd). Ook kunnen eventuele mankementen worden geregistreerd, zodat een reparatie kan worden ingepland. Overzichten van gebruik zijn bovendien eenvoudig op te vragen, ook om eventueel achteraf te kunnen factureren.